Klompenmakerij den Dekker - Activiteiten

Activiteiten

Er zijn in de klompenmakerij allerlei activiteiten te doen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan: workshops, kinderfeestjes, dagtochten of demonstraties. Al onze activiteiten zijn op afspraak.

Demonstraties

Wanneer u in de klompenmakerij een demonstratie wilt bijwonen, wordt u altijd eerst ontvangen met een kopje koffie of thee met een stukje cake of gebak naar keuze. Maar eventueel kunnen wij het programma ook aanpassen aan uw persoonlijke wensen.

Daarna krijgt u in onze werkplaats te zien hoe een klomp wordt gemaakt uit een blok hout. Tevens wordt getoond hoe de motieven handmatig (net als vroeger) op de klompen worden getekend en hoe de naam en versiersels voor bijvoorbeeld een baby (ook weer handmatig) in de klomp worden gesneden.

Met veel humor en anekdotes is het absoluut geen saaie demonstratie. “De toon maakt de muziek!” Voor en/of na de demonstratie is er natuurlijk tijd genoeg om even in de winkel te snuffelen. De tijdsduur van zo’n bezoek is circa 2 uur.

 

Peter den Dekker aan het woord

 

demonstratie klompen maken

 

Workshop klompen maken

Vaak wordt een bezoek aan de klompenmakerij uitgebreid met een workshop. Zo'n workshop is met name geschikt voor bijvoorbeeld familie-uitstapjes of bedrijfsuitjes. In de klompenmakerij wordt eerst koffie of thee met iets lekker geserveerd en daarna volgt een demonstratie in het klompen maken. Vervolgens is er de keuze uit een hapje, lunch en koud of warm eten. Hierna kan iedereen een klomp verven onder het genot van een drankje en voor de mooiste klomp is er nog een prijsje. Kinderen hebben uiteraard altijd prijs!

 

de klompenmaker aan het werk

 

Kerstworkshop

In een in kerststijl versierde klompenmakerij wordt u ontvangen met een kopje koffie of thee en iets lekkers. Daarna volgt een demonstratie klompen maken en aansluitend is er een kerstlunch. Na de lunch krijgt u een klomp en hierin mag u uw eigen kerststukje maken onder het genot van mooie kerstmuziek en een drankje. 

 

workshop kerststukjes maken

 

Kinderfeestjes

Je kunt ook je kinderfeestje vieren in de klompenmakerij! We beginnen dan in de werkplaats, waar jullie uitleg krijgen over hoe de klompen worden gemaakt. Uiteraard wordt de demonstratie aangepast aan de leeftijd van de kinderen.

Daarna mogen jullie zelf een grote klomp beschilderen en krijgen jullie een glaasje limonade met een snoepje, chips en een ijsje. Je kunt zelfs frietjes blijven eten met een kroket of een frikandel. Natuurlijk mogen jullie je klomp meenemen naar huis. Voor de jarige job is er nog een presentje. De tijdsduur is afhankelijk van de creativiteit van de kinderen en ligt rond de 1,5 tot 2 uur. Met eten erbij duurt het ietsje langer; ongeveer 2 tot 2,5 uur.

N.b: Voor scholen of verenigingen hebben we eventueel een speciaal programma voor een leuke prijs.

 

kinderfeestje bij klompenmakerij den Dekker

 

Dagtochten

Een bezoek aan de klompenmakerij is ook te combineren met andere activiteiten. Zo is er de mogelijkheid om vanaf de jachthaven in Hank met een treintje naar de klompenmakerij in Dussen te komen. Hier wordt u dan hartelijk ontvangen met een kopje koffie of thee en een plakje cake. Daarna volgt een demonstratie klompen maken en vervolgens kunt genieten van een geheel verzorgde lunch. Daarna gaat u met het treintje terug naar de jachthaven, waar u vervolgens met een fluisterboot een tocht kunt maken door de Biesbosch. Maar wat dacht u van een combinatie met een bakkerijmuseum, waar u uw eigen brood of koekjes mag bakken? Een kaasboerderij of melkveebedrijf (geiten of koeien) bezoeken is ook een optie. Maar ook droogbloemen plukken in de pluktuin en hiermee een eigen boeket samenstellen of een roofvogelshow bekijken. Het Biesboschmuseum, een struisvogelfarm en edelhertenboerderij zijn ook op geringe afstand. Te veel om op te noemen! Naast de reeds bestaande arrangementen kunt u natuurlijk ook uw eigen tocht samenstellen.

Demonstraties op locatie

U kunt ons bijvoorbeeld ook inhuren om een demonstratie “klompen maken met de hand” te geven op een braderie, een jaarmarkt, een bedrijfsopening of een ander evenement.

 

demonstratie door de klompenmaker op locatie

Wilt u het ambachtelijk klompen maken zelf beleven?